Эпидемиология современных повреждений вспомогательного аппарата глаза - Петренко, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В роботі на основі великого архівного матеріалу (4188 пацієнтів) вивчена епідеміологія сучасних пошкоджень допоміжного апарату органа зору. Вивчені причини пошкоджень допоміжного апарату органа зору, структура і характер травм. Виявили, що серед травм допоміжного апарату органа зору найчастіше зустрічаються ушкодження повік у чоловіків молодого і середнього віку (75%). Відмічена тенденція до зростання кількості тяжких пошкоджень повік з наявністю посттравматичних дефектів (52%). Найчастішими причинами таких пошкоджень виявилися: автомобільна травма (27,3%), травми деталями будівельних інструментів (18,4%), травми піротехнічними засобами (15,7%), вогнепальні поранення (9,7%), укуси тварин (8,1%).