Особенности течения конъюнктивитов хламидийной этиологии у женщин с хроническими воспалительными заболеваниями гениталий - Рыков, С.А.; Ромащенко, О.В.; Обухова, И.А.; Щербак, М.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
При комплексному клініко-параклінічному обстеженні 421 жінки з хронічними запальними захворюваннями геніталій, спричиненими C.trachomatis, хламідійні кон`юнктивіти спостерігались у 14,7% обстежених з перевагою (91,9%) латентного перебігу та одностороннього (80,6%) ушкодження органів зору. Існує реальна потреба у переоцінці системи організаційних заходів щодо раннього виявлення ушкоджень слизової ока на тлі генітальних інфекцій, особливо хламідійної, та своєчасного проведення в таких випадках адекватного лікування з урахуванням усіх джерел інфікування.