До розробки деформаційного критерію малоциклової втоми - Бородій, М.В. (Проблемы прочности, 2001)
На основі аналізу експериментальних даних малоциклової втоми за одновісного та двовісного (непропорційного) деформування широкого класу металевих матеріалів запропоновано інженерний підхід до оцінки довговічності. Підхід базується на кореляційній лінійній залежності між приведеним розмахом деформацій та числом циклів до початку руйнування. Зазначений деформаційний параметр враховує як орієнтацію траєкторії циклу у просторі деформацій, так і ступінь ії непропорційності. Використання деформаційного параметра як критеріального дозволило отримати задовільні результати при прогнозуванні довговічності.