Порівняльна ефективність кріодеструкції в лікуванні ехінококозу печінки - Шарапов, І.В. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Наведено результати лікування паразитарних (ехінококових) кіст печінки у 220 пацієнтів, у 100 з яких застосовували кріодеструкцію на етапі закриття залишкової порожнини, а також видаленняфіброзної капсули. Результати свідчать про зниження кількості ранніх і віддалених ускладнень у післяопераційному періоді (плеврит, розвиток зовнішніх жовчних нориць і загострень холангіту, а також формування залишкових порожнин. Крім того, знижується частота рецидиву захворювання до 3,0 % (при традиційному лікуванні — 14,7 %). Найбільша ефективність кріодеструкції відзначається при розмірі паразитарної кісти до 5,0 см.