Особливості вегетативної регуляції хворих з апоплексією яєчника - Гладчук, І.З.; Назаренко, О.Я.; Вастьянов, Р.С. (Досягнення біології та медицини, 2009)
У роботі досліджуються особливості вегетативної регуляції в організмі жінок, які перенесли апоплексію яєчника (АЯ) з різним об’ємом внутрішньочеревної крововтрати. Залежно від об’єму гемоперитонеуму, пацієнтки були поділені на 3 групи: І групу становили пацієнтки, об’єм внутрішньочеревного крововиливу в яких не перевищував 150 мл; ІІ групу — жінки з об’ємом гемоперитонеуму від 150 до 500 мл; у ІІІ групу увійшли хворі, об’єм крововиливу в яких перевищував 500 мл. Контрольна група — 20 здорових жінок віком від 17 до 45 років. Отримані дані свідчать про наявність особливостей вегетативного забезпечення регуляторних процесів, а також вегетативної реактивності організму у пацієнток з АЯ з різним об’ємом внутрішньочеревної кровотечі. Урахування дисбалансу вегетативної регуляції при комплексному обстеженні хворих із крововиливами яєчникової етіології дозволить додатково покращити діагностику клінічних форм АЯ.