Сучасні шляхи покращання глікемічного контролю у хворих на цукровий діабет - Коноваленко, О.В. (Досягнення біології та медицини, 2010)
Метою даного дослідження було вивчення порівняльної ефективності впливу постійної підшкірної ін’єкції інсуліну (ППІІ) і безперервного моніторингу глікемії (БМГ) на рівень глікозильованого гемоглобіну (HbA1с ) і фруктозаміну у хворих на цукровий діабет (ЦД) 1 і 2 типу. У поєднанні з БМГ і ППІІ окремо змогли значно знизити рівень фруктозаміну у хворих на ЦД 1 і 2 типу. Поєднання багаторазових щоденних ін’єкцій інсуліну (БЩІІ) з БМГ у хворих на ЦД 1 і 2 типу знизило рівень HbA1с , але компенсації досягти не вдалося. Застосування ППІІ у хворих на ЦД 2 типу забезпечило досягнення стану субкомпенсації згідно з рівнем HbA1с . Нарешті, поєднання ППІІ з БМГ у хворих на ЦД 1 і 2 типу дозволило досягти цільових значень HbA1с — нижче 6,5 %, що має запобігти розвитку судинних ускладнень ЦД, або загальмувати їх.