Необоротна деформація дефектно-дислокаційної природи полікристалічних матеріалів з ефектом пам’яті форми в умовах проходження оборотних фазових перетворень - Голиборода, І.М. (Проблемы прочности, 2005)
Розглядається узагальнення дворівневої феноменологічної, так званої синтезної моделі нелінійної деформації полікристалів для опису та прогнозування необоротної деформації сучасних матеріалів з ефектом пам’яті форми. Відображається взаємовплив між деформаційними процесами дефектно-дислокаційного та мартенситного походження. Враховується вплив залишкових мікронапружень на деформаційний процес. Практична застосованість моделі підтверджується зіставленням теоретичних розрахунків із даними експерименту для матеріалів із ефектом пам’яті форми при циклічних термомеханічних випробуваннях.