Особливості експлуатаційної деградації конструкційних сталей “в об’ємі” за дії агресивних середовищ - Никифорчин, Г.М.; Цирульник, О.Т. (Проблемы прочности, 2009)
Проаналізовано ряд прикладів деградації конструкційних матеріалів "в об’ємі” (сталі магістральних нафто- та газопроводів, резервуарів зберігання нафти, штуцерів оливо-гідравлічних систем, паропроводів, корпусів реакторів гідрокрекінгу нафти) та роль робочих середовищ у цому процесі. Наведено загальні закономірності зміни механічних, корозійних та корозійно- механічних властивостей металів при тривалій експлуатації, а також можливості електрохімічних методів оцінки стану деградованого матеріалу. За режимами експлуатації об’єкти структуровано на низькотемпературні (звичайні умови) та високотемпературні, що відповідають температурі повзучості.