Структура і термічна стабільність інтеркальованих молекулярним азотом вуглецевих нанотрубок - Михайленко, О.В. (Доповіді НАН України, 2012)
Теоретично досліджено характер розташування молекул азоту (N2) в двостінній вуглецевій нанотрубці (ДВНТ). Встановлено, що система, в якій N2 адсорбується на зовнішній поверхні ДВНТ, є менш стабільною, тоді як взаємодія молекулярного азоту зі стінками внутрішньої ДВНТ підвищує стійкість системи. Характерною особливістю міжтрубного простору ДВНТ є досить низька концентрація молекул азоту в ній. Знайдено, що система N2–ДВНТ є досить стійкою при підвищеній температурі (до ~600 К), однак при подальшому нагріванні спостерігається поступове руйнування структури інтеркаляту.