Реакція фосфоліпази D суспензійної культури клітин тютюну на дію осмотичного й сольового стресів - Покотило, І.В.; Кравець, В.С.; Мартінец, Я. (Доповіді НАН України, 2012)
Визначено вплив чинників осмотичного й сольового стресів на реакцію фосфоліпази D суспензійної культури клітин тютюну BY-2. Встановлено зміни активності формування вторинних месенджерів ліпідної природи та позитивну динаміку зростання внутрішньоклітинного рівня фосфатидної кислоти, що свідчить про активацію фосфоліпази D при гіперосмотичній дії манітолу, а також в умовах впливу солі NaCl. З'ясовано залучення фосфоліпаз до первинної регуляції метаболізму рослин та сигналінгу в стресових умовах.