Актуальні питання інноваційного розвитку економіки (по сторінках нового міжнародного журналу „Технологічне навчання, інновації і розвиток”) - Кавуненко, Л.П.; Гончарова, Т.В. (Наука та наукознавство, 2008)
Запропонований огляд першого номеру журналу “Технологічне навчання, інновації і розвиток” (“Technological Learning, Innovation and Development” — TLID). Журнал присвячений дослідженню науково-технологічних та інноваційних процесів та їх соціально-економічних ефектів для країн «пізньої індустриалізації». У статті розглянуто лише ті матеріали, що безпосередньо пов’язані з питаннями інноваційного розвитку, з метою ознайомлення українського читача з поширеними на Заході підходами до вивчення цих питань. Ці підходи ґрунтуються на понятті економічного і технологічного процесу подолання відставання (catch up). У статті показано центральні аспекти досліджень інноваційного розвитку в контексті наближення до лідера, які пов’язані з формуванням необхідних для цього чинників, насамперед інституційного середовища, науково-технологічного потенціалу та відповідних стратегій.