Гідроліз олії у двофазному ферментативному мембранному реакторі - Гузикевич, К.Є.; Коновалова, В.В.; Бурбан, А.Ф.; Полтавцев, І.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Досліджено вплив умов середовища на кінетику гідролізу соняшникової олії у двофазному мембранному ферментативному реакторі з використанням мембран з іммобілізованою ліпазою. Ліпазу ковалентно іммобілізували на модифікованих целюлозних мембранах з прищепленими тіольними групами. Вивчено кінетику гідролізу олії залежно від pH водної фази реактора, температури та перемішування. Встановлено оптимальні умови роботи реактора: максимальна швидкість гідролізу олії досягається при pH 9,5 та температурі 30 °С та становить 0,24 ммоль/(л·год).