Керуюча обчислювальна техніка і системи реального часу в Україні (стан, проблеми, перспективи) - Боюн, В.П. (Наука та наукознавство, 2006)
Розглядаються специфіка керуючої обчислювальної техніки (ОТ) та її стан в Україні; проблема — виробляти чи закуповувати?; недоліки і проблеми, властиві виробництву і використанню вітчизняної керуючої ОТ, можливі шляхи розвитку керуючої ОТ та розв’язання проблем. Пропонуються два етапи в розвитку керуючої ОТ і забезпеченні її конкурентоздатності, відповідні наукові, виробничі та організаційні заходи. Коротко розглянуто розробки з нового перспективного напряму систем реального часу — інтелектуальних відеокомп’ютерних пристроїв і систем — та їх перспективи.