Початковий етап руйнування в'язкопружної пластини з двома колінеарними тріщинами однакової довжини - Камінський, А.О.; Селіванов, М.Ф.; Чорноіван, Ю.О. (Доповіді НАН України, 2012)
Вивчається напружено-деформований стан нескінченного лінійно в'язкопружного ізотропного тіла, послабленого колінеарними тріщинами однакової довжини, під дією нормального до ліній тріщин навантаження, інтенсивність якого не змінюється з часом. На основі отриманого в рамках моделі Леонова–Панасюка–Дагдейла розкриття в зоні нелінійних деформацій побудовані рівняння докритичного зростання тріщин та наведено чисельний алгоритм їх розв'язання. Проаналізовано розв'язки рівнянь докритичного розвитку тріщин при визначенні тривалості початкового періоду зростання, протягом якого розкриття в кінцях тріщин досягає критичного.