Оптимізація використання мережевих науково-інформаційних ресурсів зарубіжних видавництв - Симоненко, Т.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2005)
Розглянуто можливості розширення доступу до повних текстів наукових електронних журналів провідних видавництв світу. Акцентовано увагу на необхідності поєднання телекомунікаційного доступу до зовнішніх інформаційних ресурсів з кумулюванням колекцій наукової періодики на компакт-дисках в Україні. Обґрунтовано підхід до визначення оптимального співвідношення між цими способами доступу до електронних публікацій, що базується на закономірності концентрації та розсіювання інформації.