Проблема автоматизації ситуаційного керування охороною зон відповідальності - Алексеєв, В.А.; Мостовий, В.В.; Терещенко, В.С.; Яловець, А.Л. (Інститут програмних систем НАН України, 2011)
Розглядається можливість автоматизації процесу аналізу оперативної обстановки у зоні відповідальності охоронних структур та оцінки ситуації, що склалася. Аналізуються функціональні задачі систем ситуаційного керування, визначаються можливі ситуації з об’єктами контролю і наводяться приклади їх оцінки. Виконується вибір доцільних математичних методів і моделей штучного інтелекту для автоматизації рішення задачі оцінки ситуацій та формулюється задача розробки відповідного програмного продукту.