Чисельність та етнічно-конфесійний склад купецтва України в ХІХ — на початку ХХ ст. - Донік, О.М. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті проаналізовано етнічно-релігійний склад купецтва України як верстви з окремим соціально-правовим статусом, динаміку його чисельності протягом вказаного періоду. З’ясовано, що панівні позиції в торгівлі й промисловості займали гільдійці неукраїнського походження.