Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води і кріопротекторів - Сакун, О.В.; Марущенко, В.В.; Коваленко, І.Ф.; Сіренко, А.Ю.; Висеканцев, І.П.; Давидова, О.В.; Гордієнко, О.І. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2009)
Визначені біофізичні параметри клітин дріжджів Saccharomyces cerevisiae: осмотично неактивний об’єм, коефіцієнт фільтрації в середовищах з кріопротекторами (гліцерин, 1,2-пропандіол та диметилсульфоксид) та коефіцієнти проникності для цих кріопротекторів при температурах 25 та 10°С. Для визначення вказаних параметрів використовували удосконалені рівняння масопереносу крізь мембрани клітин, отримані у наближенні лінійної термодинаміки необоротних процесів. Розраховані величини енергії активації проникання молекул води та кріопротекторів крізь клітинні мембрани.