Стан підприємств машинобудування в Україні і можливі шляхи виходу з кризи за допомогою стратегії інтеграції - Колісник, М.К.; Сміх, К.Е. (Інститут регіональних досліджень НАН України, 2008)
Досліджено стан підприємств машинобудівної галузі за 2004-2007 рр., зокрема, проаналізовано обсяг реалізованої промислової продукції, імпорт та експорт цієї продукції, фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування машинобудівних підприємств. Описано переваги і етапи проведення стратегії інтеграції для виходу з кризи аналізованих підприємств. Також пропонується перелік підприємств машинобудування західних областей України, які можуть увійти до складу інтеграційного об’єднання.