Преждевременный разрыв плодных оболочек: риск перинатальных осложнений - Зыков, А.С.; Могилевкина, И.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Передчасний розрив плодових оболонок (ПРПО) є серйозним акушерським ускладненням. При збільшенні тривалості безводного проміжку підвищується ризик гнійно-септичних ускладнень. В когортному ретроспективному дослідженні проведено аналіз 616 пологів, які відбулись у жовтні-листопаді 2010 року в ДРЦОМД, з яких 54 (8,8%) ускладнилися ПРПО. Встановлено, що ПРПО достовірно частіше спостерігався в разі недоношеної вагітності. Немовлята від матерів, в яких відбувся ПРПО, народжувались з більш низькою оцінкою за шкалою Апгар на 1 та 5 хвилинах, в 1,9 рази частіше потребували реанімаційної допомоги. У 3,5 рази частіше у новонароджених від матерів з ПРПО мала місце неонатальна інфекція (р=0,0006), та в 3,3 рази частіше вони отримували антибіотики (р=0,0003). ПРПО супроводжується підвищенням перинатальних ускладнень.