Современные представления о синдроме посттравматической жировой эмболии - Калинкин, О.Г.; Курапов, Е.П.; Гридасова, Е.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
На підставі літературних даних та особистих спостережень викладено сучасну уяву про патогенез синдрому посттравматичної жирової емболії. Ключовими ланцюгами формування поліорганної недостатності являються підвищення енергетичних потреб, гіперметаболізм, порушення емульсійної стабільності плазми, гіперглобулемія та токсична дія вільних жирних кислот, дисфункція ендотелію, цитокінемія, ССЗВ.