Еколого-економічні проблеми переводу екосистеми річки Дніпро до режиму сталого функціонування - Шапар, А.Г.; Скрипник, О.О.; Сметана, С.М. (Екологія і природокористування, 2011)
Проведено аналіз стану екосистеми р. Дніпро в історичному і сучасному аспектах за основними мотивами створення каскаду водосховищ. Проведено еколого-економічний аналіз функціонування водосховищ. Наведено прогнозовані варіанти переводу екосистеми р. Дніпро до сталого функціонування шляхом спуску водосховищ.