Інформаційно-аналітична система державного рівня охорони прав на інтелектуальну власність в Україні – становлення, сучасний стан - Косолапов, В.Л.; Отрішко, О.В.; Петрук, Н.П. (Математичні машини і системи, 2006)
Важливим завданням сьогодення в Україні є розбудова цілісної системи державного регулювання правами на об’єкти інтелектуальної власності. Ефективність діяльності запроваджуваної в державі системи охорони інтелектуальної власності, створення інформаційно–аналітичних систем обліку і контролю використання інтелектуальної власності на базі прогресивних інформаційних технологій значною мірою залежать від подальшого розвитку рівня відповідності вітчизняного законодавства міжнародним стандартам у цій сфері, стану розвитку державних установ регулювання діяльності у сфері охорони і захисту інтелектуальної власності, розвитку недержавних установ регулювання діяльності у сфері ІВ, розвитку системи трансферу технологій, складових інноваційно–інвестиційної сфери тощо. В статті наводять етапи становлення вітчизняної системи охорони інтелектуальної власності. Розглядаються інформаційні та управлінські потоки у системі органів регулювання сфери інтелектуальної власності.