Ювілей Євгена Федоровича Шнюкова (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Євген Федорович Шнюков — видатний вітчизняний учений у галузі осадових залізних і манганових руд, грязьового вулканізму та металогенічних досліджень донних відкладів Світового океану і внутрішніх морів. Доктор геолого-мінералогічних наук (1966), професор (1970), член-кореспондент АН України (1978), академік АН України (1982), заслужений діяч науки і техніки України (1991). Заступник директора Інституту геологічних наук (ІГН) АН УРСР (1968—1969) та Інституту геохімії і фізики мінералів АН УРСР (1969—1973), директор Інституту геологічних наук і завідувач відділу осадового рудоутворення (1977—1992), директор Національного науково-природничого музею НАН України (1977—2008), директор Відділення морської геології та осадового рудоутворення (з 1992 р.). Лауреат Державної премії УРСР у галузі науки і техніки (1989) та премії імені В.І. Вернадського (1982).