До 100-річчя від дня народження академіка АН УРСР А.С. Бережного, почесного члена УМТ - Вальтер, А.А. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Анатолій Семенович Бережной (19.09.1910—15.12.1996) — видатний хімік-неорганік, учений світового рівня в галузі фізико-хімії і технології силікатів, ба- гатокомпонентних систем взагалі. Його наукові інтереси охоплювали природні сполуки — мінерали, а також теоретичні й практичні питання вивчення і освоєння їхніх родовищ. Багато років А.Н. Бережной плідно працював на межі хімії і наук про Землю (насамперед мінералогії) і здобув визнання та щиру повагу кількох поколінь українських мінералогів, що відбилося в його обранні почесним членом Українського мінералогічного товариства (V з’їзд, 1991 р.).