Пам’яті Мельникова Володимира Степановича (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
У 2010 р. мінералогічна громадськість України, і без того поріділа, зазнала відчутної втрати. 8 лютого на 72-му році життя пішов від нас відомий учений у галузі структурної мінералогії і фізики твердого тіла, висококваліфікований спеціаліст рентгеноструктурного аналізу, Володимир Степанович Мельников. Пішов на взлеті, хоча розміняв уже восьмий десяток літ. Збирався злетіти ще вище, нарешті оформив свою багаторічну працю у вигляді докторської дисертації. Залишалися дрібниці — тиражування автореферату і прилюдний захист дисертації через місяць. Він переоцінив свої фізичні можливості. Працював над оформленням дисертації і ні на йоту не зменшував поточну роботу. Як провідний науковий співробітник Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка (ІГМР) НАН України відповідав за виконання кількох відомчих тем, був залучений до виконання міжнародних проектів, звітував за договірні роботи. Як керівник лабораторії рентгенофазового аналізу допомагав усім співробітникам інституту вирішувати завдання, посильні для рентгенівських методик.