Історія волніну - Квасниця, І.В.; Скобін, В.Т. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Волнін — морфологічний різновид призматичних кристалів бариту, індикаторною ознакою яких є значне видовження уздовж осі [001], водночас здебільшого із незначним розвитком уздовж осі [100]. Трапляється в окремих місцях Берегівського горбогір’я в Україні (Східні Карпати: рудопрояви Берегове, Мужієве) і декількох рудопроявах Спішсько-Гемерського рудогір’я в Словаччині (Західні Карпати: Бетліяр, Красногорське Підграддя — Красна Горка, Рожнава, Дрнава). Названий в 1820 р. Й. Йонасом за прізвищем директора фабрики галунів у с. Мужієве на Закарпатті А. Вольного (Andreas Wolny (1759—1827). Варіанти назв різновиду німецькою та англійською мовами: wolnyn, wolnyne, volnyn, volnyne.