Політика розширення Європейського Союзу в Західних Балканах: основні ризики та шляхи їх подолання - Чумаченко, О.А. (Проблеми міжнародних відносин, 2010)
У статті досліджується проблема розширення Європейського Союзу в Західних Балканах, яке є пріоритетним напрямом у цій зовнішньополітичній стратегії ЄС після останньої хвилі розширення 2004–2007 рр. Розглядаються основні виклики, з якими зіштовхується ЄС у даному регіоні, з’ясовується сучасний стан розширення ЄС на Балканах і ризики ЄС, що виникають за умови уповільненого залучення західнобалканських країн до євроінтеграційного процесу. Пропонуються шляхи подолання цих ризиків.