Азово-Чорноморський полігон вивчення геодинаміки і флюїдоди-наміки формування родовищ нафти і газу (“Крим–2009”) - Наумко, І. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2009)
За такою назвою з 14 по 18 вересня 2009 р. у м. Ялта Автономної Республіки Крим (АРК) України (пансіонат “Будинок творчості письменників ім. А. П. Чехова”) проходила вже 8-ма Міжнародна конференція “Крим–2009”. Вибір тематики був зумовлений тим, що Азово-Чорноморський регіон можна розглядати як полігон для апробації і впровадження сучасних надбань геологічних наук, геолого-геофізичних і геохімічних методів досліджень, технологій буріння свердловин та освоєння нафтогазоперспективних об’єктів. Її організували, згідно з ухвалою конференції “Крим2007”, Асоціація геологів м. Сімферополя, Національна академія наук України, Російська академія наук, Рада Міністрів АРК України, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, Державна геологічна служба України, Міністерство палива і енергетики України, НАК “Нафтогаз України”, НАК “Надра України”, Український державний геологорозвідувальний інститут, Українська нафтогазова академія (УНГА), Кримська академія наук. Спонсорами конференції стали Європейська асоціація геологів і геоінженерів (EAGE), Krim Petroleum Company (KPC), КП “Південекогеоцентр”, КГФЕ “Кримгеофізика”. У складі Організаційного комітету конференції: почесний голова – В. Хаїн; співголови – М. Герасимов і О. Лукін; секретаріат – Ф. Рибакова і В. Власова; члени Оргкомітету – О. Кічка, О. Азімов, В. Гладун, М. Євдощук, В. Коболєв, Ю. Крупський, Р. Кутас, О. Русаков, Ю. Сеньковський; регіональна група – Ю. Пахомов, П. Непийвода, В. Дарійчук