Геохімія мікроелементів у породах терикону копальні Межирічанська Львівсько-Волинського кам’яновугільного басейну - Книш, І.; Карабин, В. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2010)
Досліджено геохімію порід терикону копальні Межирічанська Львівсько-Волинського кам’яновугільного басейну. Породи представлені аргілітами (78 %), алевролітами (14 %), пісковиками (6 %) та вугіллям (2 %). Вугілля копальні – гумусового типу, збіднене мікроелементами, окрім Молібдену, Плюмбуму та Ітербію. Породи терикону концентрують Молібден та Плюмбум, вміст яких вищий, порівняно з кларком для осадових пелітових порід (глини, аргіліти). З’ясовано парагенетичні асоціації хімічних елементів та інші показники щодо порід терикону. Обґрунтовано високу ймовірність у понадфонових кількостях надходження Плюмбуму і Молібдену в суміжні з териконом породи зони аерації та води р. Рати. Запропоновано відповідні запобіжні заходи для зменшення екологічних ризиків.