Про геологічну будову Сможівської структури Кросненського покриву Українських Карпат - Гнилко, О.; Гнилко, С. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2010)
Наведено результати досліджень Сможівської структури, розвиненої в серединній частині Кросненського покриву Українських Карпат. Її стратиграфічний розріз представлений доолігоценовими (сойменська світа) та олігоценовими (менілітова, верецька, кросненська світи) відкладами. Нижня та верхня частина сойменської світи складені тонко-середньошаруватими турбідитами та геміпелагітами, а середня – товстошаруватими турбідитами та грейнітами. Олігоценові утворення виражені чорними та сірими глинистими геміпелагітами, турбідитами та відкладами придонних течій. Відповідно до проведеного мікропалеонтологічного аналізу, сойменська світа містить комплекси глибоководних аглютинованих форамініфер раннього, середнього та пізнього еоцену. У нижньосойменській підсвіті виявлені комплекси форамініфер групи “В” (властиві глибоководним пелагічним седиментам), а у верхньосойменській – елементи групи “А”, згідно з класифікацією Ф. М. Градштейна і В. А. Берггрена (1981). Результати геологічного картування та структурні дослідження дозволили визначити Сможівську структуру як тектонічну лінзу-дуплекс, заповнену еоценовоолігоценовим флішем, оточену тектонічними брекчіями, меланжем, смугами розвитку інтенсивної дрібної складчастості та утворену в широкій зсувній зоні (shear-zonе) у фронтальній частині Сойменського субпокриву Кросненського покриву.