Вплив змінних магнітних полів та акустичної вібрації на перебіг модельного пухлинного процесу - Райченко, О.І.; Мосієнко, В.С.; Яніш, Ю.В.; Дерев’янко, О.В.; Дерев’янко, О.В.; Черненко, Л.І.; Карнаушенко, О.В. (Онкологія, 2011)
Досліджено сумісний вплив змінного магнітного поля (ЗМП) і акустичного сигналу різної інтенсивності та експозиції на перебіг перещепленого лімфолейкозу L1210 у мишей. Показано, що вплив ЗМП (0,4; 8,2; 15,0 та 35,0 мТл) при 1; 2 та 30 хв експозиції як окремо, так і разом з акустичним сигналом потужністю 40 Дб (тип сигналу — «білий шум») прискорювали розвиток процесу та скорочували середню тривалість життя тварин. Одержані результати доцільно враховувати при гігієнічному нормуванні досліджених чинників на виробництві та на транспорті, а також при лікуванні пацієнтів з пухлинною хворобою. Ключові слова: змінне магнітне поле, акустичний вплив, лімфолейкоз L1210, тривалість життя.