Вибір нейроемулятора на основі методу керуючих локальних градієнтів у методі нейроуправління з еталонною моделлю - Чернодуб, А.М. (Математичні машини і системи, 2012)
Розглядаються задачі нейроідентифікації і нейроуправління з еталонною моделлю для нелінійного динамічного об'єкта. Аналізується проблема вибору нейроемулятора для навчання нейроконтролера, пропонується новий критерій на основі аналізу керуючих локальних градієнтів для вхідних нейронів нейроемулятора. Наводяться результати чисельних експериментів щодо навчання нейроконтролерів методами градієнтного спуска і розширеного фільтра Калмана.