Морфологические особенности диска зрительного нерва и перипапиллярной области сетчатки при высокой осевой миопии - Ульянова, Н.А.; Венгер, Л.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Метою роботи було дослідження морфологічних особливостей диску зорового нерву та перипапілярної зони сітківки при високій осьовій міопії методом спектральної оптичної когерентної томографії (СОКТ). Під спостереженням знаходилося 55 хворих з міопією. До першої групи увійшло 40 пацієнтів (78 очей) з високою осьовою міопією. До другої групи – 15 пацієнтів (30 очей) з міопією слабкого ступеню. Диск зорового нерву досліджували методом СОКТ у режимі 3D-сканування. Встановлено, що різниця між вертикальним та горизонтальним діаметрами диску зорового нерву у хворих з високою осьовою міопією була на 33,3 % (р<0,05) більше, ніж при міопії слабкого ступеню. Особливості диску зорового нерву при високій осьовій міопії полягали у перипапілярній атрофії пігментного епітелію сітківки та феномені перипапілярної кавітації.