Изменения активности неспецифических протеиназ, их ингибиторов и провоспалительных цитокинов в маточных смывах женщин с гиперплазией эндометрия на фоне аденомиоза - Татарчук, Т.Ф.; Коваленко, Е.П.; Захаренко, Н.Ф.; Кубышкин, А.В.; Фомочкина, И.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проведено вивчення змін активності прозапальних цитокінів, неспецифічних протеїназ та їх інгібіторів у маткових змивах у жінок з гіперплазією ендометрія на тлі аденоміозу. Встановлено, що формування гіперплазії ендометрію супроводжується зростанням рівня прозапальних цитокінів та розвитком дисбалансу в стані місцевих неспецифічних протеїназ та їх інгібіторів, який проявляється зростанням трипсино- і еластазоподобних протеїназ і зниженням рівня містносінтезуємих кіслотостабільних інгібіторів протеїназ. Наявність аденоміоза незначно впливає на місцеві зміни вивчених показників, які в першу чергу відображають характер змін в ендометрії при гіперплазії, але можуть свідчити про можливу присутність запального компонента у вогнищах як ектопічного, так і еутопічного ендометрію.