Петрогеохімічні особливості рідкісноземельно-торій-уранових пегматитів центральної частини Українського щита і проблеми їх генезису - Сьомка, В.О.; Іванов, Б.Н.; Пономаренко, О.М.; Бондаренко, С.М.; Щербак, Д.М. (Мінералогічний журнал, 2008)
TR-Th-U пегматити центральної частини Українського щита належать до одного формаційного типу незалежно від приналежності їх до різних геологічних комплексів: грануліто-гнейсового (Побузький район), апогранулітового (Північна площа) і амфіболіто-гнейсового (Шевченківсько-Березівський вал гранітизації (лінійно-витягнуті гранітоїдні утворення)). Характер TR-Th-U зруденіння та його поширення залежать: від віку та хімічного складу апліт-пегматоїдних гранітів, первинно спеціалізованих на U і Th, та ступеня їх еродованості; від літологічного складу вмісних порід; структурно-тектонічних чинників формування зруденіння.