Кампанія зняття церковних дзвонів на території Херсонської та Одеської єпархій у другій половині 20-х років ХХ ст. - Татарченко, О.Б. (Історичний архів. Наукові студії, 2008)
У даній статті на прикладі Херсонської та Одеської єпархій з використанням невідомого до наших днів матеріалу розповідається про кампанію зняття церковних дзвонів другої половини 20-х років ХХ ст. Приводом для її розгортання послугувала нестача кольорових металів «для потреб індустріалізації» та дефіцит коштів для поліпшення «культурної бази» реґіонів. У статті зазначено також, що дана кампанія стала ще одним елементом антирелігійної політики радянської держави.