Морфологические признаки адекватности системного воспалительного ответа при остром гематогенном остеомиелите - Притуло, Л.Ф.; Филоненко, Т.Г.; Ярмыш, А.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Гострий гематогенний остеомієліт є одним з найбільш важких ускладнень гострих запальних захворювань у дітей, який, у свою чергу, часто ускладнюється сепсисом. Важливу роль в розвитку септичних ускладнень має місце пригноблення макрофагальної активності, що різко знижує адекватність системної запальної відповіді. Аналіз гістологічних препаратів з ураженого вогнища при остеоперфорації дозволили виділити три основні різновиди патологічних змін: глибокі розлади кровообігу, поширені дистрофічні, деструктивні і запальні процеси, наростаючі залежно від прогресу септичного стану хворого. При імуногістохімічному дослідженні експресія CD68+ достовірно знижувалася відповідно прогресії септичного процесу і наростання інтоксикації, що свідчило про пригноблення макрофагальної активності і зниження фагоцитозу. Встановлено пороговий рівень експресії CD68 – 30%, що є морфологічним критерієм діагностики неадекватної системної запальної відповіді, пусковим механізмом прогресії септичного процесу.