Порівняльний аналіз причин утворення дефектів на поверхні кочення вуглецевих та підвищеної твердості мікролегованих суцільнокатаних коліс в експлуатації - Узлов, І.Г.; Узлов, К.І.; Книш, А.В.; Хулін, А.М.; Дементьєва, Ж.А.; Мямлін, С.В.; Бруякін, В.К.; Мурадян, Л.А. (Фундаментальные и прикладные проблемы черной металлургии, 2011)
В роботі встановлено причини утворення в експлуатації дефектів на поверхні кочення вуглецевих та мікролегованих суцільнокатаних коліс. Проведений аналіз характеру зародження і розвитку тріщин у випадках КП2 та КПТ свідчить про те, що розвиток тріщини і, як наслідок, руйнування не відбувається по «білому шару» з мартенситною структурою. Ця структурна складова є ініціатором зародження тріщини. Принциповий вплив на формування вищербин мають зони термічного впливу взагалі.