Інтерметалід Al₃Sc: температурна залежність механічних властивостей та особливості деформації - Мільман, Ю.В.; Голубенко, О.А.; Гончарова, І.В.; Єфімов, М.О.; Куприн, В.В.; Чугунова, С.І. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2012)
Завдяки позитивному впливу інтерметаліду Al₃Sc, який утворюється при легуванні скандієм сплавів алюмінію, на механічні властивості цих сплавів представляє значний інтерес вивчення механічної поведінки цього інтерметаліду в широкому температурному інтервалі. Інтерметалід Al₃Sc отримано за допомогою технології швидкого охолодження з рідкого стану у вигляді пласкої пластини товщиною 1,85 мм. Для дослідження структури і механічних властивостей було задіяно рентгенофазовий аналіз, оптичну мікроскопію, сучасні методи індентування в інтервалі температур -196...615 оС. Показано, що температурна залежність твердості Al₃Sc має немонотонний характер. В інтервалі температур 450—550 оС виявляється максимум, який можна розглядати як результат утворення “сидячих” конфігурацій дислокацій, що є типовим для ряду інтерметалідів. Виконаний термоактиваційний аналіз процесу пластичної деформації з визначенням енергії активації руху дислокацій, активаційного об‘єму та параметрів деформаційного зміцнення показав, що механізм деформації інтерметаліду Al₃Sc є дислокаційним подібно до кристалів зі значною ковалентною складовою в міжатомному зв‘язку.