Структурний стан і механічні властивості пластично деформованого заліза - Юркова, О.І.; Косянчук, А.В.; Гриценко, М.Г. (Металознавство та обробка металів, 2011)
Методом наноіндентування досліджено вплив нано- і субмiкрокристалічного стану на механічні характеристики (твердість Hh, пластичність δА і модуль Юнга) заліза після інтенсивної пластичної деформації тертям в аргоні та аміаку. Показано, що розчинений азот збільшує твердість в мікро- та субмікрокристалічних ділянках градієнтного шару в порівнянні з інтенсивною пластичною деформацією тертям в аргоні за рахунок твердорозчинного зміцнення. Високий вміст азоту в α -Fe[N]-твердому розчині практично не впливає на механічні характеристики нанокристалічного заліза з розміром зерен менше 50 нм, де деформація контролюється механізмом зернограничного проковзування.