Напівпровідниковий низькопотенціальний термоелектромеханічний перетворювач енергії - Андрійчук, В.А.; Закордонець, В.С.; Кутузова, Н.В. (Праці Інституту електродинаміки НАН України, 2010)
Розраховано основні параметри нового пристрою – напівпровідникового термоелектромеханічного перетворювача енергії (ТЕМП), призначеного для перетворення низькопотенціальної теплової енергії в механічну. В основу роботи пристрою покладено принцип взаємодії термоелектричного струму, який генерується короткозамкнутим термоелектричним генератором з магнітним полем. У моторному режимі ТЕМП може працювати в якості механічного привода в автономних енергетичних системах. Обчислено механічну потужність, електромагнітний момент, частоту обертів ротора і здійснено їх оптимізацію. Показано принципову можливість роботи в термопідігрівному і термоохолоджувальному режимах.