Люмінесцентний контроль впливу мікрохвильового випромінювання на зелені водорості - Григор’єва, О.О.; Вакуленко, О.В.; Даценко, О.І.; Березовська, М.А. (Гидробиологический журнал, 2011)
Досліджено спектри фотолюмінесценції та динаміку чисельності клітин різних видів зелених водоростей після опромінення мікрохвильовою радіацією дециметрового діапазону. Показано, що залежно від дози опромінення змінюються як спектр та інтенсивність фотолюмінесценції, так і кількість клітин у культур і, причому ці показники не завжди корелюють між собою. Виявлено як пригнічувальний, так і стимулюючий ефект опромінення.