Інтенсивнiсть фотосинтезу та активнiсть супероксиддисмутази хлоропластiв прапорцевих листкiв пшеницi в перiод наливання зерна - Соколовська-Сергієнко, О.Г.; Кірізій, Д.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
В умовах вегетаційного досліду вивчали динаміку інтенсивності фотосинтезу, активності супероксиддисмутази (СОД) та аскорбатпероксидази (АПО) хлоропластів прапорцевих листків у фази цвітіння—молочно-воскової стиглості зерна трьох сортів озимої м’якої пшениці: Миронівська 808, Смуглянка, Фаворитка. Показано, що підвищення активності первинного ферменту антиоксидантної системи захисту фотосинтетичного апарату — хлоропластної СОД гальмує зниження інтенсивності фотосинтезу прапорцевих листків високоінтенсивних сортів (Смуглянка, Фаворитка) в період наливання зерна, що сприяє повнішій реалізації потенціалу їх зернової продуктивності.