Депонувальна функція стебла як складова продукційного процесу озимої пшениці - Крупа, Н.М.; Кірізій, Д.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
В умовах вегетаційного досліду на рослинах чотирьох сортів озимої пшениці, що різнилися за висотою стебла і продуктивністю, у період цвітіння досліджено інтенсивність фотосинтезу прапорцевих листків, розподіл сухої речовини по органах та вміст у ній суми розчинних і полімерних вуглеводів, що легко гідролізуються. Наприкінці вегетації за повної стиглості визначено залишок розчинних вуглеводів у сухій речовині органів, елементи зернової продуктивності головного пагона. Показано, що в рослин пшениці депонувальна функція стебла відіграє подвійну роль: тимчасового запасання асимілятів для їх подальшого використання під час наливання зерна та альтернативного акцептора, атрагувальна здатність якого стимулює активність фотосинтетичного апарату ще до появи зернівок. Виявлено, що в нових високоінтенсивних сортів пшениці ефективність ремобілізації неструктурних вуглеводів зі стебла до зерна вища, ніж у старого, менш продуктивного високорослого сорту.