Інтенсивність фотосинтезу та активність антиоксидантних ферментів листків озимої пшениці за різних умов мінерального живлення - Соколовська-Сергієнко, О.Г.; Кірізій, Д.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2013)
Рослини озимої пшениці трьох сортів (Фаворитка, Смуглянка, Миронівська 808) вирощували у вегетаційному досліді на двох фонах мінерального живлення: N₁₆₀P₁₆₀K₁₆₀ i N₃₂P₃₂K₃₂ мг/кг ґрунту. У фазу молочної стиглості визначали вміст хлорофілу, інтенсивність вуглекислотного газообміну та активність антиоксидантних ферментів супероксиддисмутази (СОД) і аскорбатпероксидази (АПО) хлоропластів прапорцевих листків. Показано, що за нестачі мінерального живлення знижується інтенсивність фотосинтезу листків озимої пшениці, підвищується активність СОД і АПО у розрахунку на вміст хлорофілу, що можна розглядати як складову захисної реакції рослин на дію негативного чинника. Нові високоінтенсивні сорти пшениці Фаворитка і Смуглянка характеризувались вищою активністю асиміляції СО₂, антиоксидантних ферментів, більшою зерновою продуктивністю за умов як оптимального, так і зниженого фону мінерального живлення порівняно із сортом Миронівська 808.