Відтворення утрачених архітектурних об'єктів Гетьманщини - Вечерський, В.В. (Сіверщина в історії України, 2010)
У статті проаналізована практика відтворення архітектурнихоб’єктів XVII-XVIII ст. останньогодесятиліття, переважно – в гетьманських столицях Чигирині й Батурині. З трьох гетьманських столиць у найвигіднішому становищі – Глухів, де нічого (крім Троїцького собору з дзвіницею) не треба відтворювати, оскільки збереглося головне – автентичні пам’ятки доби Гетьманщини. Регенерація та реабілітація з частковим відтворенням ключових архітектурних комплексів доби Гетьманщини – справанеобхідна, протемаєздійснюватися на значно вищому фаховому рівні, з дотриманням наукових і пам’яткоохоронних пріоритетів: цінність автентичної пам’ятки – абсолютна, а відтвореної – відносна.