Об использовании анатомических признаков в определении видов рода Berberis L. - Митина, Л.В. (Промышленная ботаника, 2013)
Дослідження з виявлення можливостей використання особливостей анатомічної будови окремих органів видів роду Berberis L. в якості додаткових діагностичних ознак дозволили встановити рівні варіації окремих ознак, визначити окремі види з певною константною амплітудою коливання досліджених ознак, а також види, у яких кількість провідних пучків у черешку пов’язана із аналогічним показником плодоніжки. За оцінкою надійності додаткових діагностичних ознак для всіх видів встановлено межі коливання кількості пучків у кожному органі. Для чотирьох видів встановлено вірогідну різницю між ними та іншими видами за кількістю провідних пучків у черешках листків та плодоніжці. Визначені ознаки мали низьку діагностичну цінність через високі показники варіабельності кількості провідних пучків в черешках листків, плодоніжках та ніжках кисті як у межах виду, так і між видами. Їх можна використовувати для діагностики на рівні роду та для складання паспорту окремого виду.