З досвіду вивчення та популяризації пам’яток християнської старовини в Україні: архієпископ Гурій (Карпов) - Каліновський, В.В. (Сіверщина в історії України, 2011)
На основі невідомих матеріалів з архівів України та Росії репрезентується внесок православного духовенства Криму у справу збереження і популяризації пам’яток церковної історії. Висвітлена участь у цьому процесі архієпископа Таврійського Гурія (Карпова). Окремо розглянута участь ченців монастиря Св. Володимира в археологічних розкопках Херсонесу. Вказане значення часопису «Таврические епархиальные ведомости» для вивчення історії культових споруд Кримського півострову.