Символ епохи (до 100-річчя з дня народження академіка М.М. Амосова) - Книшов, Г.В. (Вісник НАН України, 2013)
6 грудня 2013 р. виповнюється 100 років з дня народження видатного українця, лікаря, вченого і громадського діяча, Героя Соціалістичної Праці, лауреата Ленінської премії і трьох Державних премій України, заслуженого діяча науки УРСР, доктора медичних наук, професора, академіка НАН України і НАМН України Миколи Михайловича Амосова — основоположника серцевої хірургії, біологічної кібернетики в Україні, а також відомого письменника. Враховуючи видатний внесок М.М. Амосова в розвиток науки, медицини, літератури, 100-річчя з дня його народження було внесено до Календаря пам’ятних дат, затвердженого Резолюцією 36-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, а Верховна Рада України ухвалила постанову «Про відзначення 100-річчя з дня народження Миколи Амосова», згідно з якою 2013 рік оголошено роком Миколи Амосова в галузі медицини та відзначено на державному рівні.